Cauzele poluarii https://www.foraje-puturi-bucuresti.ro/curatari-puturi-fantani/
Este important ca fiecare detinator al putului sa cunoasca si sa poata determina corect cauza deteriorarii puternice a indicatorilor de calitate a apei. Cel mai adesea, poti intalni sedimentarea apei, care este insotita de o epuizare rapida a resurselor sistemului de filtrare. Prezenta apei murdare cu incluziuni straine este cel mai adesea rezultatul inundarii cu namol ca urmare a schimbarii straturilor de sol, a deseurilor de la suprafata, desprinderea peretilor structurii, spalarea componentelor din acvifer, incalcari ale tehnologiilor de foraj puturi.
Adesea, poluarea este declansata de utilizarea pompelor de mare putere rotative, care pot fi utilizate exclusiv la o adancime de cel mult 15 metri. Pentru a curata acest tip de dispozitiv, trebuie sa folosesti o pompa de vibratii, care se coboara treptat in putul de la baza inferioara. Este imposibil sa cureti manual partea inferioara a putului, astfel incat pentru denisipare si pentru a indeparta complet murdaria si nisipul, va trebui sa utilizezi echipamente speciale care pot elimina chiar si particulele foarte mici.
Denisiparea,curatarea puturilor si a fantanilorcuratarea de namol si nisip folosind echipamente
In prezent, exista sase metode cele mai comune si convenabile care sunt folosite pentru curatarea putului, dar cele mai populare optiuni sunt utilizarea unei pompe de vibratii si a unui compresor.
Folosirea pompei vibratoare
Cu ajutorul pompei mamut, este posibila denisiparea putului si curatarea fara efort fizic, iar dezavantajele acestei optiuni includ incapacitatea de a determina fundul real al putului. Pentru a efectua lucrari de curatare, specialistii folosesc o pompa mamut , iar pentru tehnologia de curatare se foloseste un furtun fiabil care este montat si fixat pe partea proeminenta a carcasei de admisie a apei prin intermediul unei cleme de furtun; un alt furtun sau tub lung este instalat in interiorul furtunului, urmat de o fixare sigura; unitatea cu duze este coborata in put, dupa care echipamentul este pornit si curatat cu o pompa mamut.
Daca exista unul sau mai multe dintre semnele enumerate, putul trebuie curatat. Acest lucru va restabili proprietatile originale ale sursei, va prelungi durata de viata a echipamentelor din sistemul autonom de alimentare cu apa.
Curatarea standard a puturilor ar trebui sa includa urmatorii pasi: pomparea completa a apei, curatarea mecanica a peretilor interiori ai putului, inlocuirea stratului inferior, curatarea chimica a peretilor interior, introducerea de reactivi speciali in arborele putului umplut cu apa. Operatiunile enumerate pot fi efectuate manual sau cu ajutorul unor dispozitive speciale: pompe de drenaj, razuitoare etc.
Pasi de curatare
Lucrari pregatitoare. Inainte de a incepe lucrul, capacul putului si echipamentul de ridicare a apei instalat pe acesta, sunt demontate. Acest lucru este necesar pentru a oferi acces usor la primul inel de beton.
Drenajul fantanii. Lucrarile de denisipare puturi incep cu o pompare completa a apei. Acest lucru se poate face manual (cu cupe) sau cu o pompa cu autoamorsare. Cu pompa autoamorsanta, timpul de pompare este semnificativ redus.
Curatarea mecanica a peretilor. Pentru aceasta se foloseste o razuitoare, lopata sau sapa. Pentru o mai buna curatare a peretilor putului de nisip, namol si murdarie, se recomanda o perie metalica si un burete mare. Este inacceptabil sa se utilizeze substante chimice daunatoare oamenilor. Primul metru si jumatate pana la doi metri se curata de la sol, urmatorul – de pe o scara sau platforma.
Intarirea zidurilor. Aceasta operatie este necesara atunci cand putul este realizat cu inele din beton armat. Fisurile rezultate si imbinarile distruse sunt sigilate cu o solutie de ciment si sticla lichida.
Curatarea fundului. Se efectueaza dupa terminarea tratamentului peretilor putului. Fundul putului este curatat de nisipul, namolul si noroiul acumulat. Pentru aceasta, se efectueaza lucrari de eliminare a sedimentelor de pe fundul putului.
Curatarea filtrului inferior. Se compune dintr-un strat gros de pietris si piatra zdrobita, care in timp, se acoperita cu namol. In acest caz se procedeaza la lucrarea de curatare a filtrului, si daca este necesar, la inlocuirea acestuia.https://www.facebook.com/forajeputuriro?locale=ro_RO