Denisipari puturi – Executam lucrari specifice de denisipari puturi apa pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice.
De ce se colmateaza/nisipeaza un foraj put de apa
Puturile forate se nisipeaza in general din 3 principale motive si anume:
exploatarea necorespunzatoare (atunci cand se folosesc pompe de mare putere, mai mare decat poate furniza forajul sau cand pompa sumersibila este montata in dreptul filtrelor screen)
faptul ca forajul nu este folosit un timp destul de indelungat (mai mare de 5 luni 1 an de zile)
nu se face o izolare cu margaritar in mod corespunzator, adica ori se foloseste margaritar de proasta calitate, folosit in constructii cu precadere sort 3-5 mm
distanta dintre gaura forata si tubulatura folosita nu este suficient de mare pentru ca margaritarul sa poata filtra nisipurile din panza freatica acvifera.
Care este solutia de remediere a problemei
Cand aceste foraje incep sa faca probleme solutia este sa se faca o denisipare , informandu-ne asupra factorilor care au declansat problema, putem folosi metode si utilaje specifice in functie de tipul de foraj: https://www.foraje-puturi-bucuresti.ro/denisipari-puturi/

foraje de mica adancime
put de medie adancime
foraje de mare adancime
Tipul de tubulatura folosit
teava de pvc portocalie,
teava din pvc neagra
tubulatura de inalta presiune albastra,
tubulatura de azbociment,
tuburi de beton
teava metalica
Ce inseamna „nisiparea” unui put
Nisiparea unui put inseamna practic patrunderea particulelor de nisip in interiorul forajului prin filtrele de fabrica si prin pietrisul margaritar care impacheteaza tubulatura. Particulele de nisip sunt angrenate de pompa sau de hidrofor si aduse la suprafata.
Foarte important de stiut este faptul ca un foraj care incepe sa faca probleme inca de la inceput (1-3 luni de la executia forajului) si in urma unei denisipari nu se remediaza problema , din pacate acel put nu a fost facut profesional si este compromis.
Cum se face denisiparea unui put
Pentru denisiparea puturilor se folosesc diferite metode specifice, in functie de adancimea si tipul de tubulatura folosita cum ar fi:
– pompe manuale care absorb nisipul la vid
– prin metoda aer-lift cu pompa mamuth
Ce obtinem dupa o denisipare
– marirea permeabilitatii
– evitarea nisiparii forajului de puntile formate oprind trecerea elementelor fine
– marirea razei efective a forajului si implicit a debitului acestuia
– micsorarea pierderilor de sarcina in zona activa a filtrului.
Se recomanda o denisipare/decolmatare a uni foraj la intervale de 4 – 5 ani. https://www.facebook.com/forajeputuriro?locale=ro_RO