Cum ce se executa forajele de medie adancime
Foraje puturi de medie adancime – Forarea de puturi de medie adancime se executa cu utilaje specifice. Avem in dotare 2 tipuri de utilaje capabile sa execute foraje de medie adancime. Utilaje semimecanice, actionate electric si manual, precum si foreze puturi apa de mici dimensiuni, cu capacitate de forare mare.
Utilajele folosesc atat forta umana cat si hidraulica. Sunt utilaje cu foraj uscat sau cu circulatie directa de fluid de foraj.
Foraje puturi de medie adancime – Varianta 1
Executia puturilor de medie adancime cu un utilaj semimecanizat care foloseste atat forta umana cat si mecanica.
Acest utilaj sapa in sistem uscat si foloseste coloane metalice de diferite dimensiuni pentru protejarea malurilor si a panzelor freatica acvifere. Aceste coloane au diametre de 160 mm, 210 mm si 300 mm.
Acest tip de utilaj poate fora pana la adancimi de aproximativ 50-60 de metrii.
In functie de zona si de numarul de coloane metalice folosite se poate face tubarea unui put de medie adancime cu burlane de tip pvc neagra cu imbinare la cald sau cu burlane de tip pvc albastre cu imbinare prin infiletare si diametre de 125 mm , 140 mm si 160 mm.
Consideram un put de medie adancime orice foraj care are depaseste 30 de metrii, dar nu mai mult de 50-60 de metrii.
Executam foraje puturi apa de medie adancime cu acest tip de utilaj numai in zone argiloase.
Acest tip de utilaj nu poate executa foraje puturi de medie adancime in soluri dure.
Foraje puturi de medie adancime – Varianta 2
Folosirea pentru executia unui put de medie adancime o foreza cu motor termic sau electric, cu circuit direct de noroi bentonic.
Aceasta foreza de mici dimensiuni are capacitate de forare pana la 80 de metrii, asadar poate fora si puturi de mare adancime.
La fel ca si utilajul semimecanizat in urma saparii cu acest tip de foreze se pot monta burlane de tip pvc, negre sau albastre cu diametre de 125 mm, 140 mm sau 160 mm, aceste tubulaturi fiind special fabricate pentru a putea fi folosite la puturile de medie adancime.
Aceste tubulaturi sunt foarte rezistente la presiuni mari pe care pamantul de la adancimi medii le exercita asupra lor.
In ambele cazuri calitatea lucrarii este garantata. Folosindu-se materiale de cea mai buna calitate, metoda de forare nu va influenta rezultatul final.
Executam foraje puturi apa de medie adancime cu acest tip de utilaj numai in zone argiloase, nisipoase dar si soluri semi-dure (zona de deal)
Acest tip de utilaj nu poate executa foraje puturi de medie adancime in soluri dure, zone muntoase.
Filtre si izolare cu margaritar
De regula la puturi de medie adancime se folosesc filtre screen de fabrica cu fante de 0.5 sau 0.7 mm si izolare cu pietris, margaritar quartos de Pleasa sort 0.6- 1.2 sau 1.2-2 mm in functie de granulatia panzei freatice acvifere captate
Calitatea apei si a forajului
Din punct de vedere al calitatii apei, un put forat la panza a treia, panza freatica acvifera, teoretic nu are nitriti, nitrati , micro-organisme si fecale, dar poate contine alte elemente chimice .
Din pacate nimeni nu va poate garanta ca la adancimea „X” in scoarta pamantului se gaseste o apa calitativa buna sa nu, forajele fiind lucrari cu caracter ascuns.
Acest tip de foraj este net superior calitativ unui put de mica adancime. Atat prin tipul de executie cat si prin debitele de apa furnizate.
Se foloseste personal calificat, materiale de cea mai inalta calitate si nu in ultimul rand izolarea panzelor de suprafata. Aceste operatiuni garanteaza un put de cea mai buna calitate,
Debite estimate din foraje de medie adancime
Din puturile de medie adancime se pot obtine debite cuprinse intre 2000 si 5000 de kitrii extrasi pe ora.
Debitul este influentat de puterea panzei freatice acvifere captate dar si de zona geografica unde urmeaza sa fie executat forajul respectiv.
Durata de executie al unui foraj de medie adancime este dupa caz cuprins intre 2 si 3 zile.
Foraje puturi de medie adancime – Avantaje
Calitatea apei
Durata mare de viata al unui astfel de foraj (daca este exploatat corespunzator un put de medie adancime practic nu are limita de viata) , daca se executa denisipari periodice.
Cantitatea de apa pe care un foraj de medie adancime il poate furniza (2000-6000 litrii pe ora)
Izolarea panzelor de suprafata, acestea neputand sa contamineze sursa de apa captata, bucurandune de calitatea apei din profunzimea scoartei terestre.
Foraje puturi de medie adancime – Dezavantaje
– Durata de executie
– Adancimea relativ mare a forajului care duce catre un pret total de executie mai ridicat, dar care isi amortizeaza investitia initiala intre 3-4 ani (comparativ cu costurile de la reteaua publica).
Pentru mentenanta de foraje puturi de medie adancime, va rugam sa vizitati pagina destinata acestor tipuri de lucrari la pagina pentru denisipari puturi sau denisipari puturi de medie adancime https://www.foraje-puturi-bucuresti.ro/foraje-puturi-de-mica-adncime/
Mai multe despre noi https://www.facebook.com/forajeputuriro?locale=ro_RO